Häirintä verkkoyhteisöissä on todellinen uhka – mutta siltä voi suojautua

On lähes kiistatonta, että mahdollisuus huutaa täysin anonyymisti isoon mikrofoniin tuo joissakin ihmisissä esiin ikäviä piirteitä. Tämä pätee nykyään varsinkin verkkoyhteisöissä. Verkkohäirintä ja vihamielinen viestittely on nouseva trendi ja kasvava tietoturvariski, joka koskee kaikkia sosiaalisen median käyttäjiä. Jopa 40 prosenttia internetin käyttäjistä sanoo joutuneensa joskus verkkohäirinnän kohteeksi.

Myös julkkikset ja muut julkisuuden henkilöt ovat joutuneet verkossa häirinnän kohteiksi, ja osa heistä on päättänyt luopua verkkoyhteisöjen käytöstä tyystin. Vaikka monet näistä palveluista ovatkin päättäneet puuttua häirintään, myös yksittäiset käyttäjät voivat suojautua siltä omilla toimillaan. Itse asiassa kuka tahansa meistä voi ehkäistä ja torjua verkkohäirintää monella tavalla.

Aloita näin:

Suojaa tilisi.

Käyttäjätilien suojaaminen pitäisi olla oman, läheistesi ja kaikkien muidenkin tärkeysjärjestyksessä ensimmäisenä – etenkin jos häirintää on tapahtunut. Jokainen tili tulee suojata monimutkaisella salasanalla – vähintään kahdeksan merkin mittaisella merkkisarjalla, jonka on sisällettävä numeroita, isoja ja pieniä kirjaimia sekä erikoismerkkejä – ja kaksinkertaisella todennuksella.

Kaksinkertainen todennus on erityisen tärkeä osa tilin suojausta. Syy on yksinkertainen: ahdistelijat ovat usein teknisesti taitavia ja nauttivat, kun voivat vallata uhrinsa käyttäjätilin ja loata tämän maineen julkaisemalla loukkaavia kommentteja hänen nimissään.

Kaksinkertainen todennus estää tämän edellyttämällä, että käyttäjä ensinnäkin tietää tilin salasanan ja käyttäjänimen ja tämän lisäksi todistaa henkilöllisyytensä käyttämällä laitetta, joka vain todellisella käyttäjällä on käytettävissään. Usein tämä merkitsee, että palvelu lähettää todellisen käyttäjän älypuhelimeen viestin, jonka avulla tämä voi vahvistaa henkilöllisyytensä.

Kaksinkertainen todennus saattaa kuulostaa työläältä ja aikaavievältä. Se vaatii kuitenkin paljon vähemmän aikaa ja vaivaa kuin tahratun maineen puhdistaminen sen jälkeen, kun joku on murtautunut käyttäjätilillesi.

Hallitse, kuka voi seurata sinua, ja sulje ahdistelijat ulkopuolelle.

Facebook ja Twitter tarjoavat molemmat käyttöön järeät tietosuoja-asetukset, joiden avulla kukin käyttäjä voi määrittää, kuka saa tarkastella hänen tiliään, julkaisujaan ja tietojaan.

Jos käytät Twitteriä, käyttäjätili kannattaa lukita. Näin voit itse valita, kuka saa seurata profiiliasi ja nähdä julkaisusi. Twitterissä voit myös estää ahdistelijat napsauttamalla hammasrataskuvaketta hyökkääjän profiilissa ja valitsemalla Estä. Lisää Twitter-aiheisia tietosuojavihjeitä on täällä.

Facebook tarjoaa käyttöön samankaltaiset tietosuoja-asetukset. Voit määrittää, kuka näkee mitäkin, estää häiritsijät ja tehdä ilmoituksen laittomasta (häirintä nimittäin on laitonta) toiminnasta. Tutustu Facebookin tietosuoja-asetuksiin täällä ja lue ohjeita häirinnältä suojautumiseen Facebookissa täältä.

Rajoita verkossa jakamaasi tietoa.

Rajoita verkkoyhteisösivustoilla jakamasi henkilökohtaisen tiedon määrää. Osoitteita, puhelinnumeroita ja sijainteja ei pidä mainita päivityksissä eikä ilmoittaa profiilisivulla. Hyökkääjät voivat käyttää näitä tietoja perättömien uhkausten tekemiseen ja joissakin tapauksessa jopa tehdä ilmoituksia olemattomista rikoksista (ns. swatting-pilasoitto) saadakseen aikaan poliisioperaation, millä voi olla vakavia seurauksia. Lisätietoja tästä uhasta on täällä. Eräs journalisti on kuvaillut kokemuksiaan swatting-pilan kohteeksi joutumisesta täällä.

Älä napsauta linkkejä, avaa viestejä tai vastaa ahdistelijoiden viesteihin.

Jos joudut verkkohäirinnän kohteeksi, mielesi tekee mahdollisesti vastata saamiisi viesteihin. Älä kuitenkaan tee sitä. Älä reagoi ahdistelijoiden viesteihin millään tavalla. Se vain parantaa heidän asemaansa tilanteessa ja antaa heille kaiken lisäksi mahdollisuuden verkkohyökkäykseen, jos heidän onnistuu narrata sinut napsauttamaan linkkiä tai avaamaan tiedoston. Tätä kutsutaan tietojen kalasteluksi, ja se on varsin yleinen ja usein myös tehokas hyökkäystyyppi.

Kerro sen sijaan ystävillesi ja perheellesi, että olet joutunut häirinnän kohteeksi ja että aiot olla jonkin aikaa vastaamatta verkossa saamiisi viesteihin. Varmista, että laitteillesi on asennettu kattava tietoturvaratkaisu, ja ole aina valppaana, kun saat odottamattomia tai perusteettomia yhteydenottoja – varsinkin, jos ne näyttävät tulleen perheenjäseniltä tai muilta luotettavilta henkilöiltä.

Ilmoita häirinnästä sivuston omistajille. Useimmilla suurilla verkkoyhteisöpalveluilla on nykyään käytössä työkalut, joiden avulla häirinnästä tai muusta kiusaamisesta ilmoittaminen on helppoa. Käytä niitä (Twitterin ilmoitustyökalu on täällä. Facebookin ilmoitusmenettely on kuvattu täällä). Jotkin verkkopalvelut ovat kuitenkin liian pieniä ottaakseen käyttöön monimutkaisia ilmoitustyökaluja. Tässä tapauksessa voit ottaa yhteyttä valvojaan tai lähettää sähköpostia palvelun yhteystiedoissa annettuun osoitteeseen. Tiedot löytyvät yleensä sivuston etusivun alalaidasta.

Ilmoita häirinnästä viranomaisille. Häirintä on monesti lainvastaista. Pitkään jatkuneet hyökkäykset sosiaalisessa mediassa ovat ilman muuta lainvastaisia. Uhrilla on mahdollisuus ryhtyä toimiin. Jos sinusta tuntuu, että häirintä on saavuttanut pisteen, jossa sinun on pelättävä turvallisuutesi vuoksi, on aika ottaa yhteyttä viranomaisiin.

Usein tämä tarkoittaa ilmoituksen tekemistä Internet Crime Complaint Center (IC3) -virastoon tai paikalliselle poliisille. IC3 jäljittää ja ottaa kiinni verkkorikollisia yhteistyössä lainvalvontaviranomaisten kanssa. Alueellisilla poliisiviranomaisilla on yleensä myös omat verkkosivustot, joilla voit tehdä ilmoituksen verkkohäirinnästä. Pidä mielessä: sinulla on oltava häirinnästä todisteita riippumatta siitä, miten ja missä teet siitä ilmoituksen. Ota näyttökuvat kaikista häirintää sisältävistä sivuista ja lähetä ne ilmoituksen liitteenä.

Verkkohäirintää ei tarvitse koskaan sietää tai pitää normaalina. Edellä annettujen neuvojen avulla voit torjua verkkohäirintää ja tehdä siitä lopun. Voit myös liittyäHack Harassment -hankkeeseemme.

Pysyttele myös ajan tasalla uusimmista kuluttaja- ja mobiilitietoturvauhkistaseuraamalla minua ja käyttäjää @IntelSec_Home Twitterissä ja tykkäämällä meistä Facebookissa.

{"metadata":{"id":"bbcbb880-690a-4c8a-8b00-26eeff6ae3ad","version":"1.0","ep":"ta","lang":"fi-fi","original-url":"https://blogs.mcafee.com/consumer/social-media-harassment-threat/","author":"Gary Davis","author-page":"https://blogs.mcafee.com/author/gary-davis/","category":"Consumer Threat Notices","draft":"true","authordetail":"Gary Davis is Chief Consumer Security Evangelist. Through a consumer lens, he works closely with internal teams to drive strategic alignment of products with the needs of the security space. Gary also oversees Intel Security online safety education to educate businesses and consumers by distilling complex security topics into easily understandable and actionable advice. During his 5+ years at Intel Security, he has held leadership roles in the consumer and enterprise divisions where he has helped shape various product portfolios and strategic direction along with advocating for cybersecurity education. Gary has appeared on multiple business, security and consumer lifestyle broadcast outlets, including CBS News, CNBC, FOX News, Bloomberg, WSJ MoneyBeat and several Bay Area television stations; and quoted in the New York Times, the Wall Street Journal, USA Today, Money Magazine, CNN, Forbes, TIME Magazine, LA Times, Huffington Post, MSNBC, PC Magazine, CNET, CSO Magazine, and PC World. He is a sought-after speaker discussing the state of and trends in digital security. Prior to joining McAfee, he held senior management positions for more than 15 years in technology companies. Gary served on the board of directors of the National Cyber Security Alliance (NCSA).","feedimageurl":"https://securingtomorrow.mcafee.com/wp-content/uploads/social-media-harassment-threat.jpg"}}

The post Häirintä verkkoyhteisöissä on todellinen uhka – mutta siltä voi suojautua appeared first on McAfee Blogs.

Read more: Häirintä verkkoyhteisöissä on todellinen uhka – mutta siltä voi suojautua

Incoming search terms

Story added 10. November 2016, content source with full text you can find at link above.