Usein kysyttyjä kysymyksiä identiteettivarkaudesta

Muistan, miten opettajani hokivat minulle, ettei tyhmiä kysymyksiä ole. Se pätee erityisesti identiteettivarkauksien kohdalla. Mitä enemmän tiedät identiteettivarkauksista, sitä paremmat mahdollisuudet sinulla on välttää joutumista sellaisen uhriksi. Tässä muutamia yleisesti kysyttyjä kysymyksiä identiteettivarkauksista.

Mikä on identiteettivarkaus?

Identiteettivarkaus tarkoittaa sitä, että joku toinen henkilö teeskentelee olevansa sinä päästäkseen käsiksi rahoihisi, luottokortteihisi, sairausvakuutukseesi tai muihin etuihisi. Hän omaksuu henkilöllisyytesi varastamalla henkilökohtaisia tietojasi, kuten henkilötunnuksesi tai tilinumerosi, ja käyttämällä niitä. Tiedot saatuaan identiteettivarkaat voivat aiheuttaa pahaa jälkeä elämässäsi. He saattavat esimerkiksi tyhjentää pankkitilisi. He voivat myös esittää sinua saadakseen työpaikan tai tehdäkseen rikoksen. Sotkujen selvittämiseen voi kulua paljon aikaa.

Onko identiteettivarkauksissa kyse vain rahan tai luottokorttien varastamisesta?

Ei, rahallisessa identiteettivarkaudessa henkilökohtaisilla tiedoilla pyritään pääsemään käsiksi rahoihin tai luottoihin. Se ei ole ainoa identiteettivarkaustyyppi, vaikkakin yleisin. On olemassa muunkinlaisia identiteettivarkauksia. Sairaanhoidollisessa identiteettivarkaudessa henkilökohtaisia tietoja käytetään hoidon hankkimiseen. Rikollisessa identiteettivarkaudessa varas ottaa toisen ihmisen henkilöllisyyden omakseen. Sen jälkeen hän voi antaa uhrin nimen viranomaisille ja hankkia tälle rikosrekisterin.

Mitä voin tehdä suojatakseni identiteettini verkossa?

 • Ole valikoiva. Ole varovainen jakaessasi henkilökohtaisia tietoja verkossa. Vaikka jokin sivusto pyytää sinulta tietoja, se ei tarkoita sitä, että ne olisi pakko antaa. Kysy, kuka haluaa tietosi ja miksi. Rajoita myös sosiaalisessa mediassa jakamiesi tietojen määrää. Tarvitseeko kaikkien tietää syntymävuotesi?
 • Mieti kahdesti. Ole varuillasi napsauttaessasi linkkejä ja avatessasi sähköpostien liitetiedostoja. Jos linkki tai liitetiedosto on joltakulta, jota et tunne, älä avaa sitä.
 • Käytä suojattua Wi-Fi-yhteyttä. Kun teet ostoksia tai hoidat pankkiasioita verkossa, varmista että langaton yhteytesi on suojattu.
 • Poista tiedot pysyvästi tietokoneeltasi. Tiedostojen siirtäminen roskakoriin ei riitä. Tiedostot pysyvät yhä laitteellasi ja ovat siten identiteettivarkaiden saatavilla. Käytä tietoturvaohjelmistoa, kuten McAfee LiveSafe™ -palvelua, joka sisältää digitaalisen silppurin, jotta voit olla varma, että tiedostot tuhotaan lopullisesti tietokoneeltasi.
 • Asenna tietoturvaohjelmisto. Varmista, että kaikilla laitteillasi on kattava tietoturvaohjelmisto, kuten McAfee LiveSafe, joka suojaa kaikki PC- ja Mac-tietokoneesi sekä taulutietokoneesi ja älypuhelimesi.

Mitä voin tehdä suojatakseni identiteettini verkon ulkopuolella?

 • Silppua. Käytä ristiinleikkaavaa paperisilppuria tai saksia vanhojen luottokorttitositteiden, -tarjousten ja -kuittien ynnä muiden vastaavien silppuamiseen, jotta roskisten tonkijat eivät saisi tietojasi avatakseen tilejä sinun nimissäsi.
 • Käytä lukittua postilaatikkoa. Tämä estää varkaita viemästä postiasi, erityisesti tiliotteita ja luottokorttitarjouksia.
 • Säilytä asiakirjasi turvassa. Hanki palovarma kassakaappi arkaluonteisille asiakirjoille ja harvoin käytetyille luottokorteille.
 • Käy läpi tiliotteesi ja luottokorttitositteesi. Pidä silmällä kyseenalaisia tapahtumia.
 • Ole varuillasi käyttäessäsi pankkiautomaatteja. Kun syötät korttisi peukaloituun pankkiautomaattiin tai vedät luottokorttisi huijauslukijan läpi, saatat joutua skimmauksen uhriksi. Skimmauksessa hakkeri lukee laittomasti tietoja korttisi takana olevasta magneettijuovasta. Tietojen avulla varkaat voivat päästä käsiksi tileihisi tai valmistaa väärennetyn luottokortin, jossa on sinun nimesi ja tietosi.

Mistä tiedän, onko identiteettini varastettu?

Seuraava luettelo ei ole täydellinen, mutta antaa hyvän käsityksen siitä, mihin kannattaa kiinnittää huomiota.

 • Saat luottokorttilaskun, joka on sinun nimelläsi, mutta ei omasi. Tämä luultavasti tarkoittaa, että varas on avannut tilin sinun nimissäsi.
 • Et enää saa tavallisia tositteitasi kirjeitse tai sähköpostitse. Ota yhteyttä lähettäjään ja selvitä syy.
 • Luottokortilla on tehty ostoksia, joita et tunnista. Nämä voivat olla pieniäkin, sillä varkaat usein aloittavat pienillä ostoksilla. Kyseenalaista jopa muutaman euron ostokset.
 • Saat luottokortin tai etukortin, vaikka et ole tilannut sellaista. Jos näin käy, ota välittömästi yhteyttä kortin myöntäneeseen yritykseen.
 • Luottotietoraportissasi on epäilyttäviä tietoja, kuten luottotiedusteluja, joita et ole tehnyt.
 • Perintäyritykset ottavat yhteyttä periäkseen velkoja, vaikka et ole velkaa kenellekään.
 • Luottotietosi ovat kunnossa (viimeisten tietojesi mukaan), mutta luottokortti- tai lainahakemuksesi hylätään. Varas voi pilata luottotietosi helposti.

Mitä minun pitäisi tehdä, jos joudun identiteettivarkauden uhriksi?

Identiteettivarkauden selviäminen voi olla stressaavaa. Vedä ensin rauhallisesti henkeä ja seuraa sitten näitä ohjeita.

 • Ota yhteyttä paikalliseen tai valtiolliseen poliisiviranomaiseen. Tee ilmoitus identiteettivarkaudesta.
 • Ota yhteyttä pankkiisi ja käyttämiisi luottokorttiyhtiöihin. Ilmoita heille petollisesta toiminnasta. He saattavat pystyä korvaamaan sinulle menettämäsi rahat tai sulkemaan luvattomat tilit.
 • Ota yhteyttä luottotietolaitoksiin. Pyydä heitä antamaan petosvaroitus. Tarkista myös, onko kukaan muu yrittänyt saada luottoa sinun nimissäsi.
 • Huolehdi kirjanpidosta. Pidä mahdollisimman yksityiskohtaisesti kirjaa kaikista keskusteluista ja kirjeenvaihdosta. Järjestele tietosi yhteen, keskitettyyn paikkaan. Niitä voidaan käyttää todistusaineistona, ja ne voivat auttaa sinua identiteettivarkauden aiheuttaman sotkun selvittämisessä.

Lisätietoja suojautumisesta identiteettivarkauksia vastaan saat Intel Securityn Facebook-sivulta tai seuraamalla käyttäjää @IntelSec_Home Twitterissä.

Robert Siciliano on McAfeen verkkoturvallisuusasiantuntija. Hän on julkaissut kirjan 99 Things You Wish You Knew Before Your Mobile was Hacked!  Julkaisuehdot.

{"metadata":{"id":"55da8248-5522-40c2-a45d-d99418456d19","version":"1.0","ep":"ta","lang":"fi-fi","original-url":"https://blogs.mcafee.com/consumer/id-theft-faq/","author":"Robert Siciliano","author-page":"https://blogs.mcafee.com/author/robert-siciliano/","category":"identity theft;Mobile Security","draft":"true","authordetail":"Robert Siciliano is Online Safety Expert for Intel Security. He is an identity theft professional who is committed to informing, educating, and empowering users so they can be protected from crime in the physical and virtual worlds. He entered the world of helping protect identities after his small business received its first fraudulent credit card. In the late 90s, he witnessed the exploding growth of identity theft fueled by Internet access to information, the speed of technology outpacing security and a fundamentally flawed system of identification. For more than 20 years, Robert has been researching and keeping in tune with all aspects of security by staying on top of what is new in the world of both online and offline security. According to Robert, there always has been, there is now and there will always be a criminal predatory element stalking their next victim. Being proactive and knowing your options are essential. ","feedimageurl":"https://securingtomorrow.mcafee.com/wp-content/uploads/id-theft-faq.jpg"}}

The post Usein kysyttyjä kysymyksiä identiteettivarkaudesta appeared first on McAfee Blogs.

Read more: Usein kysyttyjä kysymyksiä identiteettivarkaudesta

Story added 10. November 2016, content source with full text you can find at link above.