Moj pametni telefon – moj omiljeni dvosjekli mač

Da moram birati, radije bih izgubila novčanik nego mobilni telefon. Bez ikakve dileme. Naravno, u novčaniku bi se mogla nalaziti novčanica od 100 kn i mnogo kartica, no njih se može zamijeniti – dok su slike, kontakti i bilješke u telefonu nezamjenjivi!

Tvrtka Bank of America objavila je 2014. godine izvješće pod nazivom „Trends in Consumer Mobility” koje je pokazalo da gotovo svaki drugi korisnik u SAD-u priznajte da ne bi izdržao ni jedan dan bez pametnog telefona i smatra pametni telefon važnijim od sastavnih stvari svakodnevice poput kave i televizora. Ako ste se pitali, čak je 91% njih reklo da im je mobilni telefon vrlo važan, zapravo jednako važan kao i automobil i dezodorans! Dakle, očito nisam jedina!

Iskreno, mislim da ne bih mogla ići kroz svoj užurbani i zatrpani život bez svog telefona i moja obitelj ne bi mogla funkcionirati! Upotrebljavam ga za posao, ali i da bih kontaktirala sa školama svoje djece, njihovim učiteljima sviranja, da bih stvarala i upravljala popisima za kupnju, da bih pratila njihove utakmice, da bih naručivala vitamine i knjige putem mreže, da bih pretraživala i dogovarala termine kod trgovaca, da bih stvarala i upravljala popisima obaveza, da bih zapisivala bilješke sa sastanaka i dogovora, da bih dogovarala termine i kontaktirala s liječnicima i zdravstvenim djelatnicima i popis se nastavlja unedogled.

No je li naša upotreba telefona (sve u ime bolje organizacije obiteljskog života i upravljanja kućanstvom) zapravo zamka? Umanjuje li zapravo naša dekoncentriranost kvalitetu obiteljskog života, a u njegovo stvaranje ulažemo toliko vremena i energije?

Možda bismo trebali pitati djecu. Dok je velika većina djece potpuno prihvatila digitalni svijet, pitam se koliko bi njih željelo da njihovi roditelji nisu. Pitam se koliko ih zapravo želi da roditelji isključe uređaje i posvete im svu svoju pažnju.

Dok se veći dio moga „posla preko telefona” odvija dok su mi djeca u školi, dok sjedim uz sportske terene ili u čekaonici kod liječnika, moja je krivica što sam dopustila da se to uvuče u moje vrijeme s djecom. Nisam savršen roditelj, zapravo sam vrlo stvarna osoba koja se osjeća rastrganom između previše obaveza!

Dakle, da, pokušat ću spriječiti da me telefon dekoncentrira, izbjegavat ću odgovaranje na pozive koji nisu hitni i posvetiti djeci svu svoju pažnju kad sam s njima. No pitam se hoće li oni uzvratiti uslugu i posvetiti meni svu svoju pažnju? Ili je to tek pusta želja?

Do sljedećeg puta,

Alex xx

{"metadata":{"id":"dd8f075d-858a-4480-9e3c-497f5b9cba1c","version":"1.0","ep":"ta","lang":"hr-hr","original-url":"https://blogs.mcafee.com/consumer/family-safety/my-smartphone-my-favourite-double-edged-sword/","author":"Cybermum Australia","author-page":"https://blogs.mcafee.com/author/cybermum-australia/","category":"Family Safety;Mobile Security","draft":"true","authordetail":"Alex Merton-McCann McAfee’s Cybermum in Australia, Alex, is a mother of four boys aged 9 to 16, who juggles family, work, home life, sporting commitments, hobbies and her children’s ever growing social lives (on and offline). Like many Australian parents, Alex has concerns about the safety of her children, who are growing up in an increasingly online world. Alex’s blogs will be about internet safety issues and sharing her own experiences, insights and lessons to help keep kids and families safe online.","feedimageurl":"https://securingtomorrow.mcafee.com/wp-content/uploads/my-smartphone-my-favourite-double-edged-sword.jpg"}}

The post Moj pametni telefon – moj omiljeni dvosjekli mač appeared first on McAfee Blogs.

Read more: Moj pametni telefon – moj omiljeni dvosjekli mač

Story added 10. November 2016, content source with full text you can find at link above.