Älä napsauta tietojen kalastelijoiden linkkejä!

Istut puutarhassasi. Näet jonkun lähestyvän. Tulija on ventovieras, mutta hän on siististi pukeutunut. Hän pyytää päästä sisälle, haluaa nähdä tiliotteesi ja merkitä muistiin luottokorttisi 16-numeroisen numerosarjan. Mikä ettei samalla kertaa myös kaikki salasanasi.

Vastaat: ”Totta kai! Käy peremmälle!”

Luuletko, että suostuisit niin hulluun ehdotukseen? Etpä tietenkään!

On kuitenkin mahdollista, että olet jo suostunut. Luit oikein: olet ehkä vapaaehtoisesti paljastanut käyttäjänimiä, salasanoja ja muita tietojasi vastauksessasi saamaasi sähköpostiviestiin, jossa pyydettiin näitä tietoja.

On tyypillistä, että huijarit lähettävät kerralla tuhansia tietojenkalasteluviestejä. Viestit on suunniteltu niin, että niiden lähettäjä näyttää olevan tuttu ja turvallinen taho, kuten pankki, lähettipalvelu, Microsoft, PayPal tai Facebook.

Viesti houkuttelee vastaanottajan napsauttamaan linkkiä. Se joko johtaa verkkosivulle, jolla vastaanottaja huijataan antamaan luottamuksellisia tietojaan, tai käynnistää latauksen, joka tartuttaa haittaohjelman vastaanottajan tietokoneelle.

Urkkimillaan tiedoilla verkkorikollinen voi sitten tyhjentää PayPal- tai pankkitilisi ja hakea lainaa – sinun nimissäsi.

Viesteissä kerrotaan yleensä, että käyttäjän tiliä ollaan sulkemassa tai poistamassa käytöstä (syyn voit keksiä itse – huijareilla on monenlaisia selityksiä). Välttääkseen tämän käyttäjän on heti paikalla annettava kirjautumistietonsa tai jotain sen suuntaista.

Toisinaan tietojenkalasteluviesteissä ilmoitetaan, että käyttäjä on voittanut pääpalkinnon, jonka lunastaminen edellyttää lomakkeen täyttämistä. Kiinnitä huomiota lähettipalveluilta, kuten FedExiltä tai UPS:ltä, tuleviin sähköpostiviesteihin, joissa pyydetään napsauttamaan linkkiä. Linkki voi sisältää tartunnan.

Joidenkin tietojenkalasteluviestien otsikot ovat naurettavuudessaan ilmeisen epäuskottavia (esimerkiksi ”Voitit pääpalkinnon!” tai “Pidä kiirettä – tilisi suljetaan pian”), mutta monet huijausviesteistä näyttävät uskottavilta.

Jos saat sähköpostiviestin yritykseltä, jonka palveluja käytät, soita yrityksen asiakaspalveluun ennen kuin napsautat linkkiä. Jos napsautat linkkejä, tietokoneesi voi saada haittaohjelman.

Säästät aikaa ja vaivaa, jos kysyt asiasta ensin puhelimitse. Sinun ei tosin ole pakko tehdä edes sitä. Voit yhtä hyvin jättää nämä viestit kokonaan huomiotta ja poistaa ne lukematta. Kukaan ei ole koskaan joutunut sen takia pulaan. Jos jokin yritys todella haluaa saada sinuun yhteyden, sinulle lähetetään kirje paperipostina tai soitetaan.

Robert Siciliano on Intel Securityn verkkoturvallisuusasiantuntija. Hän on julkaissut kirjan 99 Things You Wish You Knew Before Your Mobile was Hacked!

{"metadata":{"id":"8cd38a27-398d-4734-9f1e-a7dfcf18e0d7","version":"1.0","ep":"ta","lang":"fi-fi","original-url":"https://blogs.mcafee.com/consumer/phishing-scams-dont-click-that-link/","author":"Robert Siciliano","author-page":"https://blogs.mcafee.com/author/robert-siciliano/","category":"Family Safety;Mobile Security","draft":"true","authordetail":"Robert Siciliano is Online Safety Expert for Intel Security. He is an identity theft professional who is committed to informing, educating, and empowering users so they can be protected from crime in the physical and virtual worlds. He entered the world of helping protect identities after his small business received its first fraudulent credit card. In the late 90s, he witnessed the exploding growth of identity theft fueled by Internet access to information, the speed of technology outpacing security and a fundamentally flawed system of identification. For more than 20 years, Robert has been researching and keeping in tune with all aspects of security by staying on top of what is new in the world of both online and offline security. According to Robert, there always has been, there is now and there will always be a criminal predatory element stalking their next victim. Being proactive and knowing your options are essential.","feedimageurl":"https://securingtomorrow.mcafee.com/wp-content/uploads/phishing-scams-dont-click-that-link.jpg"}}

The post Älä napsauta tietojen kalastelijoiden linkkejä! appeared first on McAfee Blogs.

Read more: Älä napsauta tietojen kalastelijoiden linkkejä!

Story added 10. November 2016, content source with full text you can find at link above.