Viisi merkkiä siitä, että olet verkkokasvatuksesta tietämätön vanhempi

Tämä on tosiasia. Tämä blogi ei saa ehkä lainkaan tuulta alleen. Se on kaikkien hakukoneoptimointisääntöjen vastainen. Kukaan ei muuta tämän takia tapojaan. Todennäköisesti kohdeyleisönäni olevat tietämättömät vanhemmat eivät lue tätä tekstiä tai toimi sen mukaisesti, sillä totuudenmukaiset otsikot pelottavat tekosyihin turvautuvat lukijat pois. Jos kuitenkin pääsit otsikkoa pidemmälle, koska haluat kehittää digitaalisia kasvatustaitojasi, arvostamme sitä ja otamme sinut avosylin vastaan. Jos tiedät jonkun vanhemman, joka on pudonnut digitaalisen maailman kärryiltä ja jonka lapsi joutuu kärsimään siitä, lähetä hänelle tämä teksti ja syytä kaikesta sitä Intelin viisastelevaa bloggaria. Hieno homma!

Tietämättömän vanhemman viisi käytösmallia

  1. Sanot tietäväsi. Sanominen ja tekeminen ovat kaksi eri verbiä. Toinen on passiivinen (sanominen) ja toinen on erittäin aktiivinen ja osallistuva (tekeminen). Niillä on eroa kuin yöllä ja päivällä. Jos olet tietämätön vanhempi, nyökyttelet kun toiset vanhemmat kertovat lastensa mokista digitaalimaailmassa ja hurraat, kun joku ehdottaa ylevältä ja ankaralta kuulostavaa rangaistusta. On aika lakata nyökyttelemästä ja sanomasta, että olet perillä asioista, kun et oikeasti ole. Ei hätää. Niin kauan kuin sinussa henki pihisee, ei ole liian myöhäistä osallistua lapsesi digitaaliseen elämään. Et ole jäänyt junasta tai menettänyt jotakin ainutkertaista mahdollisuutta oppia perusasioita sosiaalisesta mediasta, älypuhelimista ja kaikesta siitä tekniikasta, jota lapsesi rakastavat. Sinä voit ja sinun täytyy siirtyä sanoista tekoihin. Sankka joukko vanhempia ylistää päätöstäsi ja ottaa sinut välittömästi heimon jäseneksi.
  2. Pidät sääntöjä vaivalloisina. Tietämättömät vanhemmat eivät pidä tekniikkaa koskevia perussääntöjä, puhelimen käyttöaikoja tai laitteiden valvontaa tarpeellisina. Ajattelet, että palopuheet turvallisuudesta ovat turhaa pelottelua, että ”lapset ovat lapsia” ja että maapallo jatkaa pyörimistään, valvot heidät laitteitaan tai et. Totta puhuen tällainen vanhanaikainen ajattelutapa perustuu enemmän pelkoon kuin välinpitämättömyyteen – pelkoon siitä, että et pysty hallitsemaan maailmaa lastesi ympärillä, mitä et voikaan tehdä. Et voi hallita maailmaa, mutta vanhempana olet tärkein vaikuttaja lastesi elämässä. Lasten turvallisuudesta huolehtiminen verkossa ei ole sen vaivalloisempaa kuin heidän turvallisuudestaan huolehtiminen suurkaupungissa. Teet sen, ja sinun pitää tehdä myös tämä. Muista, että jos pidät sääntöjä vaivalloisina (tai viestit muille niin), lapsesi ajattelevat samoin, joten he saattavat rikkoa joitakin todella tärkeitä sääntöjä myöhemmin elämässään.
  3. Pidät ystävyyttä tärkeämpänä kuin vanhemmuutta. Olemme kaikki törmänneet tällaisiin vanhempiin. Totta puhuen olemme kaikki kadehtineet niitä, jotka ovat (tai näyttävät olevan) parhaita ystäviä lastensa kanssa. Mahtava juttu, jos pystyy samalla olemaan yhtä hyvä vanhempi lapsilleen (mitä en ole itse koskaan nähnyt tapahtuvan). Jos kieltäydyt asettamasta teini-ikäiselle tekniikkaa tai käytöstä koskevia rajoja, koska et halua olla ilonpilaaja, saatat kokea karun herätyksen, jos ja kun digitaalinen katastrofi iskee. Toinen varoittava merkki tässä kategoriassa on se, jos lapsesi kehuvat kasvatustaitojasi. Jos lapsesi pitävät sinua mahtavana tyyppinä tai sanovat ”älytöntä, minun äitini ei ikinä ottaisi puhelintani minulta”, ongelmia on taatusti luvassa. Vielä pahempi ongelma on se, jos pidät tällaisia kommentteja kohteliaisuuksina. Älä yritä kilpailla suosiosta, pyri pitämään lapsesi turvassa ja antamaan hänelle eväät menestymiseen jatkuvasti laajenevassa verkkomaailmassa. Minulla on hieno suhde tyttäreni kanssa, mutta hän myös tietää, että vahdin häntä, olen vakavissani seurausten suhteen ja toimin nopeasti, jos hän tekee huonoja valintoja verkossa tai elävässä elämässä. Olen iloinen, että olemme ystäviä, mutta en pyri olemaan hänen paras kaverinsa teinivuosina. Suoraan sanottuna oman lapsen bestikseksi pääseminen on kieroutunut toive. Meidän kaikkien pitää pyrkiä tiettyyn tasapainoon vanhempi-lapsi-suhteissa. Tässä tasapainossa lapsen etu (ohjenuorat, säännöt, seuraukset) ovat aina etusijalla ennen vanhemman emotionaalista tarvetta tulla hyväksytyksi.
  4. Olet lakannut oppimasta. Tykkäätkö, tallennatko ja lisäätkö kirjanmerkkeihin ja suosikkeihin erinomaisia kasvatusta käsitteleviä artikkeleita, mutta et koskaan saa luettua niitä? Vaikka 1980- ja 1990-lukujen vanhempien suurin haaste saattoi olla tuoteselosteiden lukeminen ja huumeista kieltäytymisen opettaminen, digitaaliajan vanhemman haasteena on pysyä mahdollisimman hyvin mukana verkkoyhteisöjen kehityksessä. Enää ei riitä, että tyytyy vain seuraamaan sivusta. Ymmärrämme kyllä, että on haastavaa hyödyntää kaikki verkossa olevat kasvatusta koskevat hienot tiedot. Jos kuitenkin vain silmäilet uusia tietoja etkä ota niitä koskaan käyttöön, olet lakannut oppimasta perheesi kustannuksella.
  5. Et piittaa selvistä merkeistä. Tiedät, että jokin on vialla, mutta et välitä siitä. Tiedät, että lapsesi on jatkuvasti Twitterissä, mutta kieltäydyt opettelemasta perusasioita ja avaamasta Twitter-tiliä tarkkaillaksesi hänen tiliään. Tiedät, että lapsesi tunne-elämän huiput ja aallonpohjat ovat suoraan yhteydessä hänen verkossa viettämäänsä aikaan, mutta et suostu rajoittamaan tekniikan käyttöä. Tiedät (tai sinulle on kerrottu), että lapsesi on alkanut liikkua valokuvissaan ja kirjoituksissaan vaarallisilla vesillä, mutta sallit sen, koska haluat antaa hänen ”ilmaista itseään”. Tiedät, että toiset vanhemmat puuttuvat siihen, mutta reagoit itse tekosyillä etkä toimenpiteillä. Sellaisilla tekosyillä kuin ”En halua olla uteleva vanhempi. Lapseni tarvitsevat yksityisyyttä, enkä tingi siitä.” Toiveet siitä, että ongelmat ratkeavat itsekseen tai että lapsesi ahdistus tai riskialtis käytös katoavat aikuistumisen myötä, ovat tosiasioiden kieltämisestä kumpuavaa kasvatusta. Ala reagoida merkkeihin ja ota ohjat käsiisi.

Jos olet yhä puolustuskannalla, vilkaise muutamia Intelin viimeisen kahden vuoden aikana julkaisemia tutkimuksia. Vuonna 2013 tehdyn tutkimuksen mukaan nuoret jatkavat riskialtista käyttäytymistään ja piilottelevat sitä vanhemmiltaan, vaikka he tietäisivät verkossa piilevistä riskeistä. Myös vuonna 2015 tehty tutkimus ”The Realities of Cyber Parenting: What Pre-teens and Teens Are Up To Online” kertoo vanhempien ja lasten välisestä kuilusta.

Tässä kuitenkin rohkaisevaa tilastotietoa: 46 prosenttia riskialttiisti verkossa käyttäytyvistä nuorista sanoo, että he muuttaisivat käyttäytymistään, jos he tietäisivät vanhempiensa kiinnittävän siihen huomiota, joten vanhemmilla on velvollisuus parantaa teknistä osaamistaan.

Viisi vinkkiä, joiden avulla muutut tietämättömästä tiedostavaksi:

  1. Keskustele lastesi kanssa. Juttele rennosti ja usein lastesi kanssa verkossa piilevistä riskeistä ja varmista, että viestintänne toimii molempiin suuntiin. Rohkaise keskusteluja asiaan liittyvistä uutisista tai tapauksista kouluissa.
  2. Aseta salasanasäännöt. Toveruuden ja luottamuksen hengessä teini-ikäiset voivat jakaa sosiaalisten medioiden salasanansa ystävien ja tuttujen kanssa. Ystäviä tai ei, se on vaarallinen tapa. Määrää rangaistus tämän kriittisen salasanasäännön rikkomiselle.
  3. Lue sovellusarvosteluja. Lue sovelluksia koskevat varoitukset ja ikärajat sekä käyttäjien arvostelut, niin osaat paremmin arvioida, onko jokin sovellus sopiva lapsellesi.
  4. Varmista pääsy kaikkiin tietoihin. Vanhemmilla tulisi olla lasten verkkoyhteisötilien ja laitteiden salasanat, jotta he pääsevät käsiksi kaikkiin tietoihin.
  5. Paranna tietotekniikan tuntemustasi. Pysy askeleen verran edellä ja ota selvää lastesi käyttämistä laitteista sekä luo omat tilisi sosiaalisiin medioihin. On tärkeää pysyä ajan tasalla uusimmista verkkoyhteisöistä, jotta ymmärrät, miten ne toimivat, ja voit saada selville, käyttävätkö lapsesi niitä.

Aika tunnustaa: etkö pysty myöntämään, että kuulut tietämättömien joukkoon? Kerro yksi asia, mitä aiot tehdä tällä viikolla asian parantamiseksi. Pystytte kyllä siihen, vanhemmat!

 Toni Birdsong toimii perheturvallisuusasiantuntijana McAfeella. Löydät hänet Twitteristä tunnuksilla@IntelSec_Family ja @ToniBirdsong.

{"metadata":{"id":"6c172c28-9317-4060-acfe-85b54639f2b2","version":"1.0","ep":"ta","lang":"fi-fi","original-url":"https://blogs.mcafee.com/consumer/5-signs-clueless-parent-online/","author":"Toni Birdsong","author-page":"https://blogs.mcafee.com/author/toni-birdsong/","category":"Family Safety;Mobile Security","draft":"true","authordetail":"Toni Birdsong is a Family Safety Evangelist for Intel Security. She is an author, speaker, and cyber savvy mom of two teenagers (much to their dismay). As a family safety evangelist for Intel Security, she focuses on online safety and often speaks to educators, parents, and teens about dodging the dangers online. She is the co-owner of Birdsong Creative, a Nashville-based web design company, where she specializes in social media and brand strategy. Her writing background includes a journalism career in Los Angeles where she specialized in technology, business and politics. Toni also spent nearly a decade as a Sr. Communication Specialist for The Walt Disney Company writing extensively about the people and the technology behind the magic. She is an Apple products fanatic, mobile app addict, and when she’s not blogging or reading Mashable, you will find her unapologetically stalking her kids online. ","feedimageurl":"https://securingtomorrow.mcafee.com/wp-content/uploads/5-signs-clueless-parent-online.jpg"}}

The post Viisi merkkiä siitä, että olet verkkokasvatuksesta tietämätön vanhempi appeared first on McAfee Blogs.

Read more: Viisi merkkiä siitä, että olet verkkokasvatuksesta tietämätön vanhempi

Story added 10. November 2016, content source with full text you can find at link above.