Zemlja izgubljenih mobilnih telefona

Jeste li ikad doživjeli onaj trenutak panike kad shvatite da ne možete pronaći mobilni telefon? Provjeravate džepove, automobil, jastuke na trosjedu, no nažalost nigdje nema telefona. Kad napokon shvatite da ste ga ostavili na klupi u parku, odavno ga nema. Ako vam se to dogodilo, ne brinite, niste jedini.

Izgubiti mobilni telefon ili doživjeti da vam ga ukradu suvremena je verzija gubitka novčanika. To je nešto što vam se lako može dogoditi i kad se dogodi, to je mobilna katastrofa.

Vaš je telefon vaša banka, teretana, kalendar, album s fotografijama i mnogo više od toga. Zapravo, postali smo toliko ovisni o svojim uređajima da su znanstvenici uveli pojam „nomofobija” (ili strah od ostanka bez mobilnog telefona) kako bi opisali tjeskobu koja se javlja kad nemamo telefon za izvršavanje svakodnevnih obaveza. Budući da smo o telefonima ovisni više nego ikad, samo je pitanje vremena kad ćemo unijeti osjetljive podatke u uređaj. To vam možda olakšava život, no ako uređaj dospije u krive ruke, što se može dogoditi s vašim podacima?

U nedavnom istraživanju na terenu provedenom u San Franciscu i New Yorku, 10 je telefona ostavljeno na različitim lokacijama u ovim dvama gradovima uz pretpostavku da će ih nalaznici vratiti. Svi su telefoni sadržavali lako dostupne podatke za kontakt, no oba su grada pala na testu. Vraćena su samo četiri telefona; dva u svakome gradu.

Danas je pronalazak mobilnog uređaja vrlo sličan pronalasku novčanice na pločniku. Netko ga podigne, osvrne se oko sebe u potrazi za vlasnikom, ali kad vidi da nema nikoga u blizini, spremi ga u džep. No za razliku od novčanice, mobilne je telefone moguće pratiti, a upravo je to učinjeno u istraživanju.

Uz upotrebu vlastite tehnologije svaki je telefon praćen pet mjeseci iako su ili kradljivac ili drugi vlasnik izbrisali sve podatke s telefona. Telefoni su doživjeli pustolovine na kojima bi im pozavidjeli čak i istraživači Lewis i Clark. Jedan je uređaj dospio čak do Mumbaija u Indiji.

Dakle ako izgubite telefon, vrlo se vjerojatno opraštate ne samo od skupoga uređaja, nego i do podataka. Dok se većina briše, važno je dodati sigurnosne mjere prije gubitka uređaja jer nikad ne znate tko će ih pronaći i koji bi se podaci mogli ukrasti.

  • Stvorite sigurnosnu kopiju telefona: ako je telefon izgubljen ili ukraden, sigurnosna kopija podataka može umanjiti štetu.
  • Stavite PIN na uređaj: stavljanje PIN-a na uređaj zaustavit će ljude u pokušaju da uđu u uređaj i, što je još važnije, da pristupe vašim podacima.
  • Instalirajte sigurnosni softver: softver McAfee® Mobile Security za sustave Android i iOS nudi razne vrste zaštite kako bi vam pomogao da mobilni uređaj ostane siguran.

Da biste bili u tijeku s najnovijim sigurnosnim prijetnjama, pratite profil tvrtke @IntelSec_Home na Twitteru i označite nas sa Sviđa mi se na Facebooku.

{"metadata":{"id":"8b43b978-d97e-44ca-8ae4-2854dcfcdb02","version":"1.0","ep":"ta","lang":"hr-hr","original-url":"https://blogs.mcafee.com/consumer/land-of-lost-mobile-phones/","author":"Lianne Caetano","author-page":"https://blogs.mcafee.com/author/lianne-caetano/","category":"Family Safety;Mobile Security;Consumer Threat Notices","draft":"true","authordetail":"Lianne Caetano currently serves as Sr. Director of Global Consumer Product Marketing at Intel Security. She brings over 20 years of experience to this role, having worked in a strategic marketing capacity for top tier high tech companies since 1989. Prior to joining McAfee, Lianne was the senior product marketing manager for Nokia’s Ovi services line. While at SiBEAM, Lianne had a dual role as Director of Marketing for SiBEAM and Executive Director for the WirelessHD standards consortium. Lianne served as the Product Line Manager for Netgear's first 802.11 wireless and VPN security product lines. Previously, Lianne was the Director of Product Marketing at Filanet Corporation, a manufacturer of Linux-based Internet appliances purchased by uRoam in 2002. She also held several positions at 3Com including Senior Product Marketing Manager for both the Home Networking and the U.S.Robotics 56K Desktop Modem group, where she managed the strategic direction for products, pricing, promotions and channels of distribution. Prior to joining U.S. Robotics, she held positions at Apple Computer, Inc. in Sales, Channel Marketing and Communications. Lianne graduated with an MBA from the Kellogg School of Business at Northwestern University.","feedimageurl":"https://securingtomorrow.mcafee.com/wp-content/uploads/land-of-lost-mobile-phones.jpg"}}

The post Zemlja izgubljenih mobilnih telefona appeared first on McAfee Blogs.

Read more: Zemlja izgubljenih mobilnih telefona

Story added 10. November 2016, content source with full text you can find at link above.