Miksi VPN-yhteyden käyttö kannattaa?

Jos haluat olla todellinen tietosuojan ammattilainen, tässä on sinulle arvokas vinkki: kun käytät verkkoa julkisen Wi-Fi-yhteyspisteen kautta esimerkiksi lentoasemalla, kahvilassa tai hotellissa, älä kirjaudu tileihisi ennen kuin käytössäsi on näennäinen yksityisverkko eli VPN.

VPN-tekniikan avulla voidaan muodostaa suojattu yhteys suojaamattoman verkon kautta. VPN-yhteyden käyttö on tärkeää sen vuoksi, että suojaamattomassa verkossa käyttäjän kirjautumistiedot voivat olla näkyvissä hakkereille. Kun esimerkiksi kirjaudut verkkopankkiisi, hakkerit voivat mahdollisesti tallentaa tietosi ja jopa siirtää tililtäsi rahaa.

Suojaamattomista verkoista kannattaa muistaa myös seuraavat:

  • Verkkourkkijat voivat tarkastella toimiasi ja myös sähköpostiasi.
  • Urkkijat voivat vakoilla käyttämiäsi sivustoja ja tallentaa tileillä käyttämäsi salasanat ja käyttäjänimet.
  • Itse Wi-Fi-yhteyspiste voi olla haitallinen, jos sen taustalla on verkkorikollinen.
  • Hyvämaineinenkin Wi-Fi-tukiasema – esimerkiksi nimekkään hotellin yhteyspiste – voi olla vaarallinen. Hakkerit voivat siepata internet-yhteyksiä ohjelmistojen avulla ja houkutella käyttäjät käyttämään väärennettyjä verkko-osoitteita.

Hyvä uutinen kuitenkin on, että VPN-palveluja on saatavilla edulliseen kuukausittaiseen tilaushintaan. Jos käytössäsi on VPN-yhteys, voit kirjautua levollisin mielin sivustoille julkisten Wi-Fi-yhteyspisteiden kautta, sillä VPN-tekniikka sekoittaa eli salaa kaiken verkkoliikenteen. Urkkijalle tai hakkerille salasanasi, sähköpostisi ja kaikki muutkin lähettämäsi tiedot näyttävät siis pelkältä sekasotkulta.

Liikenteen salaamisen lisäksi useimmat VPN-palvelut salaavat myös laitteesi IP-osoitteen. Tekemisesi ja käyttämäsi sivustot suojataan salausavaimella. Tämä estää myös yrityksiä nuuskimasta käyttäjien selailutottumuksia ja jakamasta näitä tietoja muiden verkkotoimijoiden kanssa.

Jos aikatauluusi ei siis sovi, että teet kaiken tärkeän verkkoasioinnin kotisi suojatun Wi-Fi-yhteyden kautta, vaan huomaat joutuvasi usein käyttämään verkkopankkia tai muita tilejäsi muualla kuin kotona, tarvitset välttämättä VPN-ratkaisun. Suojaamattomassa verkossa kaikki, mitä teet tietokoneella, näkyy verkkorosvoille kuin tarjottimella.

Tietosi voivat joutua vääriin käsiin, tai laitteesi voi saada tartunnan ja kaatua niin, että tiedostosi tuhoutuvat.

Hakkeri voi jopa uhata pyyhkiä tiedostosi, jollet maksa lunnaita. Nyrkkisääntö on, että julkista Wi-Fi-yhteyttä käytettäessä kaikki on mahdollista – mutta VPN-tekniikan ansiosta nämä vaarat ovat eilispäivän murheita.

Robert Siciliano on Intel Securityn verkkoturvallisuusasiantuntija. Hän on julkaissut kirjan 99 Things You Wish You Knew Before Your Mobile was Hacked! Julkaisuehdot.

{"metadata":{"id":"03b8322e-f601-43eb-85fe-f380be0e1b75","version":"1.0","ep":"ta","lang":"fi-fi","original-url":"https://blogs.mcafee.com/consumer/why-use-a-vpn/","author":"Robert Siciliano","author-page":"https://blogs.mcafee.com/author/robert-siciliano/","category":"Consumer Threat Notices;identity theft;Mobile Security","draft":"true","authordetail":"Robert Siciliano is Online Safety Expert for Intel Security. He is an identity theft professional who is committed to informing, educating, and empowering users so they can be protected from crime in the physical and virtual worlds. He entered the world of helping protect identities after his small business received its first fraudulent credit card. In the late 90s, he witnessed the exploding growth of identity theft fueled by Internet access to information, the speed of technology outpacing security and a fundamentally flawed system of identification. For more than 20 years, Robert has been researching and keeping in tune with all aspects of security by staying on top of what is new in the world of both online and offline security. According to Robert, there always has been, there is now and there will always be a criminal predatory element stalking their next victim. Being proactive and knowing your options are essential.","feedimageurl":"https://securingtomorrow.mcafee.com/wp-content/uploads/why-use-a-vpn.jpg"}}

The post Miksi VPN-yhteyden käyttö kannattaa? appeared first on McAfee Blogs.

Read more: Miksi VPN-yhteyden käyttö kannattaa?

Incoming search terms

Story added 10. November 2016, content source with full text you can find at link above.